söndag 19 mars 2017

Åldern har ingen betydelse

Det här med åldern är ju bara en siffra brukar man säga och en text från Reprint säger det ännu bättre: 

Åldern har egentligen ingen betydelse om man inte råkar vara en Ost.

Den texten tyckte jag var passande på ett 40-års kort.
Innan jag visar kortet så kommer lite bilder på material jag använt mig av samt lite andra nyheter bland annat som jag hittade hos Helihak vid mitt senaste besök.

Först ut är stämplar. Reprint har många fina texter och denna gång blev det ett litet urval av både morsdag, nyfödd, grattis och så den jag använda på dagens kort.

Sen blev det papper och dessa med träutseende var ju helt underbara tycker jag. Till dagens kort använda jag mig av de två som syns längst ned.

 Metall är alltid snyggt som dekoration och här ser ni några av de nyheter Helihak fått in. Lite olika hörn, fötter och beslag.

Nya embossingpulver Cosmic Shimmer fastnade jag också för. Förutom att det finns en massa olika färger så finns det också några olika varianter. De jag har här är först en rosa som hör till en variant som kallas Lustre. Färgen kallas Decadent Wine. De två i mitten tillhör varianten Metallic och är lite grövre i kornen. Dessa färger heter Bright Gold och Ancient Copper. Den sista är också en Ancient Copper men istället för Metallic är det en variant som kallas Detail. Precis som det låter är det ett detaljpulver som är väldigt finkornigt och perfekt när man ska embossa en text.

Då var det dags att göra mitt kort. Jag valde ut ett av träpappren och jag delade det i plankor och jag har dragit med en edge scraper runt kanterna så de skulle se lite nötta ut. Sen lade jag ihop dom och stänkte lite färg på dom. De bruna är en Distress Spray stain som jag skruvat av korken på och droppat/snärtat på röret som sitter i munstycket. Blir fina små stänk och droppar av det. De vita är Gesso som jag blandat ut med lite vatten för att få den lite mer rinnig och sen tagit en pensel och skvätt på samma sätt över pappren. Att lite prickat och skvätt kan vara så snyggt och här på trä passade det extra bra in tycker jag.

Innan det så lade jag ut en ide om hur det skulle se ut på min kortstomme och tog ett kort för att sen kunna återkomma till om jag skulle börja tveka. Kan ibland vara bra om man efterhand lägger till saker. Jag har tänkt mig att skapa en grind så den smalare plankan fick bli tvärs över de andra för att visa det och de mindre metalldelarna får symbolisera beslag eller gångjärn tex.

Det färdiga kortet blev så här. I det stora hela blev det som jag hade tänkt mig och jag har lagt till en vit kant längs både vellumet och plankorna som en extra detalj.

Blommorna har fått en liten touch av gesso för att få in det vita där också och jag tycker att det tonar ned och ger det en mjukare känsla. Metallhörnet har jag använt som skylt här och klistrat dit mini alfa stickers och så lite glossy accent på det.

Dessa rhinestones införskaffade jag också och de såg så där härligt lyxiga ut.

Och här ser ni hur jag använde dom tillsammans med en ennan metalldekoration. Både blommor och dekorationer är fastlimmade med Tacky Glue.

Vellumet som jag embossat på har jag fäst genom att vika det runt kanten på mönsterpappret längst ut och sen limma fast det på undersidan. Alltså slipper man alla limrester som annars syns igenom vellum. Om man vill kan man även försiktigt limma under det embossade som är heltäckande men här tyckte jag inte att det behövdes.

Så till sist insidan som fick prydas med det andra träpappret jag valde och sen även en utstansad kvadrat från ett rox stamp dieset. Normalt sett färgar jag ju in alla papperskanter med en distressfärg men på detta kort har jag istället skrapat kanterna och då fått en vit kant. När jag skulle sätta dit den här vita kvadraten så ville jag inte bara sätta dit den men heller inte bryta av med brunt. Så det blev en kombo. Först har jag dragit lite lätt runt kanten med en brun permanent stämpeldyna och sen när det var ordentligt torrt (använde Craft Toolen) så duttade jag dit vit Gesso på kanten. Då fick jag den att smälta in med resten och jag var nöjd :).

 Material jag har använt:
Papper: Cardstock, Mönsterpapper, Vellum
Stämplar: Reprint Åldern
Dekorationer: Blommor, Metalldekorationer, Rhinestones, Alfabetsstickers
Dies: Rox Stamps Fyrkantig med kors-stygn
Färgläggning: Vit Gesso, Distress Spray Stain
Lim: Dubbelhäftande tejp, Tacky Glue,
Verktyg: Embossingfön, Craft Tool, Big Shot maskin, Skärmaskin, Edge Scraper, Pensel
Övrigt: Embossingdyna, Ancient Copper detalj embossingpulver

Hoppas ni blev inspirerade!
Scrapbooking är terapi!


2 kommentarer: