lördag 3 september 2016

Inramat Clean and Simple

Äntligen Lördag och dags för mitt andra Dt-kort.

Idag har jag försökt göra en steg-för-steg beskrivning så följ med så får vi se vart det slutar :)

Jag började med att ta fram ett riktigt smart och smidigt verktyg för stämpling som heter Stamp-a-ma-jig från Inkido. Detta är ett prisvärt verktyg som gör det enklare att placera sin stämpel precis där man vill ha den och även ha möjligheten att stämpla igen på exakt samma ställe om man inte fick till första stämplingen som man ville. Hur gör man då?
Jo på första bilden ser ni att jag placerat verktyget till vänster och det följer med en tunn plastskiva som man då skjuter in mot verktyget så det ligger emot både upptill och mot sidan. Sen tar man sin stämpel på akrylblock eller om man har en träklossmonterad stämpel och stämplar sitt motiv genom att då trycka akrylklossen mot hörnet av verktyget. Då har man skapat en mall på plastskivan - plasten har två olika ytor, en blank och en matt. Se till att stämpla på den blanka sidan som är enkel att torka av när man är klar.
Texten Eat more Cake kommer från ett Tim Holtz set från Stampers Anonymous som heter Handwritten Sentiments.
På nästa bild har jag tagit en bit akvarellpapper och sen lagt min plastmall över. Jag bestämmer var jag vill ha texten genom att lägga den så centrerat som möjligt i detta fall. Sen lägger jag intill verktyget mot plasten igen men tar nu bort plasten. Se till att verktyget ligger kvar i samma postition, vill man kan man tejpa fast den med lite washitape så den inte flyttar på sig. Jag brukar hålla den med vänsterhanden stadigt och sen med högern stämpla med stämpeln mot hörnet av verktyget och man får den där man ville ha den. Tycker man trycket blev för dåligt (bild 4) så är det bara att färga in stämpeln på nytt och stämpla igen bara man inte flyttar på verktyget. Mycket smidigt just eftersom man ibland kan få lite halvbra tryck på stämplar som man vill ha bra täckning på såsom texter t ex. 
På sista bilden har jag lagt tillbaks plastmallen över min stämplade text och sen dragit ner den lite så man skapar en skugga. Satt dit verktyget igen efter plastmallens hörn, tagit bort plasten och sen stämplat med embossingdyna och strött på Clear embossingpulver. När man värmt det med embossingfönen så får man en fin 3-d look men effekten av skuggan kommer först synas efter att man färgat in som blir nästa steg.
Här har jag lagt fram de mini distressdynor jag använt mig av och det är Shabby Shutters, Spiced Marmelade, Tumbled Glass och Picked Strawberry. På akrylblocket har jag stämplat av lite av varje dyna för att måla med och akvarellpappret har jag sprayat med en Distress-sprayer med vatten för att blöta ned det så färgen är lätt att måla på. Med en pensel så har jag plockat färg från akrylklossen och målat dit lite där man vill. Vissa färger är skarpare än andra och de mer milda får man kanske tillföra mer färg för att få det bra. Man kan tillföra mer vatten genom att spraya igen över hela och sen låta färgen rinna och blanda sig med varandra. Det går också att spraya försiktigt över hela motivet så man får lite vatten droppar som man sen snabbt torkar upp med hushållspapper så man plockar bort färgen. Det är bara att experimentera på tills man är nöjd med resultatet. Här passar en embosingfön bra också om man vill skynda på torktiden. Tänk bara på att om man har embossat som jag på detta kort så får man passa sig så man inte samtidigt smälter pulvret ytterligare och det riskerar då att bli för platt och förstört.

Dags för dies
Först har jag valt att stansa ut själva motivet med en läcker ram die från Cheery Lynn som heter Pierced Stacker #4. Den har många små hål längs kanten så den ser sydd ut. Sen tog jag en ram från ett annat Cheery Lynn set som heter A2 Frames Rectangluar Scalloped och stansade ut i Bright White Cardstock. Efter det tog jag samma storlek på Pierced Stacker #4 som tidigare och stansade ut ett hål så jag fick kvar själva ramen.

Jag har här skurit till och bigat en kortbas av samma vita cardstock och anpassat det till samma storlek som ramen. När jag ska limma dit allt lägger jag först ramen över kortbasen och kollar så den är rak och där jag vill ha den - utan lim alltså! Sen tar jag mitt motiv som jag har använt dubbelhäftande tape på undersidan och kan då positionera den innanför ramen och den hamnar i mitten där jag vill ha den. Ramen valde jag att sätta 3D tape på för lite distans och även några vanliga 3D kuddar där det behövdes. Just på denna var jag tvungen att vara uppmärksam och klippa bort tapen där den kikade fram på framsidan eftersom den var lite för bred på några ställen. När man sen ska sätta fast den på kortet så kan det vara en bra idé att bara dra bort skyddspappret från en sida som man då håller i. De andra sidorna är då inte klistriga än så de kan man trycka ned och positionera ramen på plats. När den ligger där den ska kan man trycka ned den klistriga sidan och sen försiktigt böja upp ramen så man kommer åt resterande skyddspapper. Då slipper man försöka slita bort den när den lyckas hamna lite snett och man får börja om från början (ja, det har hänt mig mer än en gång :)).


Här ser man att det är lite höjd på ramen. Skuggan som jag ville få till på texten blev inte så bra som jag hade velat på denna men bättre på det andra kortet jag gjorde så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man försöker positionera allt :).

Så här blev de båda korten och jag måste erkänna att jag fick sitta på händerna för att inte lägga till lite mer - kanske lite bling eller blommor - nej, clean and simple hade jag tänkt från början men ibland är det svårt att sluta :).

Hoppas ni blev inspirerade.
Scrappa lugnt!

2 kommentarer:

  1. Synd att Cherry Lynn dies och Inkido Stamp-a-ma-jig inte finns att köpa i shopen, trots att de är länkade i inlägget :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.helihak.com/p/scrapbooking-och-hobby/stampeltillbehor/inkadinkado-stamp-a-ma-jig.html

      Radera