lördag 10 maj 2014

Mini Album

Hej!
Jag heter AnnaCarin Ahlgren och har fått i uppdrag att inspirera er att göra mini album vilket jag tycker är fantastiskt roligt att göra. Albumet kommer att innehålla 4 sidor och detta är första sidan jag visar idag. Man kan även välja att bara göra en del av albumet vilket kan bli perfekt till en student eller konfirmations minne beroende på vad man väljer för papper.

Jag har gjort iordning en pdf-fil med alla mått för första delen som du kan ladda ner och det finns en liten video där jag bläddrar igenom denna del nästan längst ner i detta inlägg.Börja med att skära till och biga pappren efter måtten i PDF-filen, som du ser på bilden så har jag klippt hörnen lite sneda detta för att de inte ska vara i vägen när man sen monterar ihop. Jag brukar även i detta läget lägga lite färg på kanterna.

Det ska bigas en del på tex 3/8" du ser på bilden ovan var det är, i PDF-filen har jag även försökt göra en förklaring på hur inch fungerar.

Vi börjar med pappret du ser här ovan 


Vik in högra kanten och limma eller tejpa.


På limmet sätts biten fast som är 8" x 5 1/2"


Vik nu de vänstra delen över den högra, nu ska vi göra första sidan.


Limma eller tejpa den högra delen som på kortet.Sätt fast delen som är 12" x 5 5/8" och bigad på 8", den korta delen ska vara nedåt.På den nedre delen limmas eller tejpas en av bitarna som är 6 3/8" x 5 5/8" dessa är bitar skär man till av det pappret som man skurit till de bit vi använde förut som var 8" x 5 1/2"


Limma även fast en lika stor bit på den övre delen.


Vänd nu på det hela så att det ser ut som på bilden


Fäst nu sista delen på denna, delen som är 8" x 11 1/4" och bigad på 5 5/8" sätt fast den med den bigade kanten till vänster, tyvärr har jag missat att ta en bild i detta läget.
Alla delar är nu på plats förutom det mönstrade pappret. Om du nu vecklar ut alla delar så kommer det att se så här ut.


Som du ser på bilden så är det öppet där linjalen ligger, den ena sidan av öppningen kommer att användas för att binda ihop sidorna till ett album.

Nu har vi kommit till att dekorera med mönstrat papper. Jag tycker inte att det finns några rätt eller fel när det kommer till detta. Jag kommer att visa hur jag har gjort med detta album.
Jag brukar börja med att mäta den sidan som jag ska sätta pappret på sen minskar jag ned måtten med 1/4 eller 3/8 i detta albumet har jag minskat ned 3/8. Om en sida mäter 8" x 5 5/8" så skar jag ut ett papper som mätte 7 5/8" x 5 1/4".

Jag har skrapat kanterna med ett distressverktyg vill du göra det men inte har något så går det bra att ta en sax. Efter det har jag färgat in kanterna med distress ink.Jag har gjort ett litet bildcollage här under på första sidan som det sitter en magnet som håller ihop sidorna. Innan man sätter fast det mönstrade pappret är det bra om man sätter dit magneterna.

Vik upp del ett sätt fast en magnet med hjälp av dubbelhäftande tejp på del 2.


Lägg ytterligare på en magnet och sätt på en liten bit dubbelhäftande tejp. Vik nu ned del 2 så fastnar magneten på rätt ställe på del 1. När du sen sätter på det mönstrade pappret så tänk på att inte få lim eller tejp på magneten.

Nu är det dags att sätta på det mönstrade pappret.


På övre och undre biten har jag satt två hela bitar medan jag på den mellersta har tagit två mindre bitar och ett kuvert, kuvertet är limmat med en tunn sträng på undre sidan och på högra sidan. Vik nu ut den högra delen.Jag har satt ett papper på övre delen av sidan, lägg en tunn sträng av lim efter båda kanterna

Vik nu upp så bildas det en ficka.
Fickan har jag förutom ett mönstrat papper satt på en platta jag stansat ut från en die och ett par saker jag klippt ut.


Jag lät den sitta kvar i dess die vände på den och lade försiktigt på lite färg runt kanterna på detta sätt fick jag en kant runt om som inte va infärgad.Här har jag satt ett mönstrat papper men jag ville ha ytterligare lite, det är alltid fint att sätta lager på lager så nu är det bra att ha lite småbitar att ta till. Dessa bitar arrangerar jag nu så att jag blir nöjd.Här är jag klar med sidan, de små tags:en har jag inte limmat fast helt för att jag ska kunna sticka in fotot under senare om jag inte fäster fotot senare så sitter det fast under tagen ändå.


Då viker vi ut nästa sida, här ser du det färdiga resultatet. Jag har en liten extra sida här som jag visar i bilder här under hur jag gjort.

Har en rektangulär där jag satt tejp runt kanterna, jag har satt en magnet en bit in från kanten.


Här har jag sattfast rektangeln på den runda biten kommer den övre sidan att sättas.


Nu har jag lagt på sidan, denna är i dubbelt papper och det är lite större än det första pappret som jag satte dit mellan pappren sitter en magnet fast.


Här är rundeln fastlimmad.


Jag figurklippte en del av pappret för att pappret ska hålla bättre har jag lagt på ett lager av multi-medium matte när det torkat så limmade jag fast det med en tunn limsträng efter de raka kanterna och på så sätt har jag skapat en ficka.


Så till sista delen, vi börjar med högra delen. Fåglarna är tryckta på pappret så jag skar ut två delar av pappret så att fåglarna hamnade som jag ville ha dem. Jag har även stämplat lite på detta pappret klockan i högra hörnet och texten till vänster om den övre fågeln är stämplade.


Här bigade jag inte det mönstrade pappret för att göra en ficka utan tog 1" breda remsor av det beige pappret, bigade remsorna på 1/2" och klippte till lagom långa remsor som limmas eller tejpas fast.
På denna sida har jag också stämplat lite stämpeln som jag använt är ganska stor och jag ville inte att hela stämpeln skulle stämplas så denna gång tog jag ett infärgnings verktyg och la på färgen med på så sätt fick jag inga skarpa kanter.

Här kommer några bilder på den delen som är klar nu.
Här kommer en länk till en liten video där du kan titta igenom första delen, jag visar även hur du sätter på ett omslag om det är så att du bara vill ha denna delen.

I denna PDF-fil hittar du måtten på pappren du behöver och hur du ska biga sidorna


Här hittar du materialet jag använt mej av

Hoppas du blivit inspirerad och vill hänga på och göra album med mej.
AnnaCarin

7 kommentarer:

 1. Wow, vilket jobb! Superfint är det i alla fall. :)

  SvaraRadera
 2. Soper fint och det blir spännande att se fortsättningen =)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Har ju haft turen att se några av dina album "live" och de är verkligen helt underbara :-)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Tack :) för att ni tycker det är fint. Imorgon är det dags för nästa del.
  AnnaCarin

  SvaraRadera