tisdag 17 september 2013

Blomma av pistagenötskal!


Hejsan! I dag gör jag debut här i bloggen och kommer sedan att blogga tisdagar jämn vecka. Den här gången tänker jag visa ett kort med en blomma gjord av pistagenötskal.
 

 
Kortet är 15x15 cm och har mönstrat papper från Maja Design. Hörndie från QK och tabdie från Die-namics som jag "hålat" med en silent setter.
Kortet är ett så kallat "ramkort" och den innersta kvadraten har ett djup på ca 1 cm.
 
 
Jag har använt mig av följande: ca 40-45 skal från pistagenöten, starkt lim, distanskuddar (1mm) samt guldfärgad och vit akrylfärg. (Plus-färgen finns i Helihaks butik).
 Jag rekommenderar att de som har en limpistol använder den då det är lite pilligt med vanligt lim.
 Jag gjorde en mall i papper som är ca 7,5 cm (3 inch). Använd gärna tjockare papper eller ännu hellre kartong så att basen får den rätta stadgan. Jag ritade cirklar för att bestämma mitten och för att kunna följa linjerna med pistagenötskalen.

 
Jag började med fyra skal och satte dem omlott som bilden visar. Jag använde distanskuddar på insidan av skalen för att få dem att häfta vid varandra och sedan limmade jag med mitt flytande lim. (Distanskuddarna hjälper att hålla ihop skalen innan det flytande limmet har torkat, de som har limpistol behöver nog inte använda distanskuddar i skalen över huvud taget).

 
Sedan placerar jag skalen i mitten av cirkeln. Jag har en distanskudde under som hjälper till att hålla dem på plats och sedan lägger jag ett lager lim runtom basen.

 
Jag lägger distanskuddar på bascirkeln lite vartefter jag jobbar, jag vill ju ha koll på cirklarna så att blomman blir hyfsat rund.
Nästa varv innehåller sex stycken skal som läggs omlott på samma sätt som jag gjorde med det första varvet. Jag använder små bitar av distanskuddar innanför skalen innan jag limmar ihop dem. Som hjälp för att hålla ihop skalen innan limmet torkat använder jag ett vanligt band som jag knyter runt om (men det behövs bara under just detta varvet).

 
Nu är vi inne på tredje varvet och jag sätter skalen mer liggande än de föregående två varven. Jag fortsätter att placera ut distanskuddar på bottenplattan vart efter jag jobbar.

 
Jag fortsätter och gör ytterligare två varv med skal, totalt har denna blomma alltså fem varv. Bry er inte om att vissa skal har glidit åt sidan eller är olika i storlek, blomman blir mer levande på det sätter tycker jag. Till sist använder jag pipen på min limflaska och fyller hålrum och skarvar med lim. (Man kan fortfarande se bottenplattan men den trimmar vi lite senare).

 
När blomman torkat helt målar jag den guld med akrylfärg.

 
När allting har torkat så trimmar jag botten så att den inte syns ovanifrån.

 
Därefter målar jag blomman med vit akrylfärg. Låter det torka och sandpapprar därefter fram lite guldfärg här och var för att få en lite shabby look.
Nu är blomman färdig och redo att användas på valfritt alster.
 
Hoppas att jag inspirerat er.
Hälsningar
Åsa
 
* I'm on a seafood diet, I eat everything I see. *


7 kommentarer:

 1. Så himla coolt kort!!!!!!!! Love it!

  SvaraRadera
 2. Vad fint du gjort! Verkligen jättefint - och annorlunda!! :) Blir kul att följa dig och se vad du gör! :)

  "seafood diet" hehe! :D

  SvaraRadera
 3. Jättefint gjort Åsa, blir spännande att följa vad du gör. kram Anne

  SvaraRadera
 4. Supersnyggt och annorlunda =) japp då ska man börja äta
  Pistagenötter =)

  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Tack så hemskt mycket allesammans! :)

  SvaraRadera
 6. Men jösses va fräckt det blev! :) Ska bli kul att se mer av dina alster :)

  SvaraRadera
 7. Gud vilken läcker blomma! Störtskön!

  SvaraRadera